... is een frame(prothese)?

Een frameprothese (frame) dient ter vervanging van tanden of kiezen welke getrokken of verloren zijn. Het lijkt op een “gedeeltelijk kunstgebit”, maar is vervaardigd van metaal, waarop een tandvleeskleurige kunsthars met de ontbrekende tanden en/of kiezen wordt aangebracht. Door de armpjes “klikt” het frame op zijn plaats. Hierdoor heeft u geen klapperend ding in uw mond. Een frame steunt deels op de resterende tanden en/of kiezen en deels op het tandvlees.

Een frame is echt maatwerk. Het neemt zo’n vier tot vijf weken om het frame te vervaardigen. Tijdens de eerste afspraak wordt er een afdruk gemaakt met een standaard lepel. Deze afdruk wordt verwerkt door het laboratorium waarop zij het ontwerp zullen aangeven en ze maken een individuele lepel. Deze lepel past precies bij de huidige situatie van uw mond. Tijdens de tweede afspraak worden er kleine kommetjes in tanden en/of kiezen geslepen, zoals aangegeven op het ontwerp. Deze kommetjes zijn noodzakelijk als steunpunten voor het frame. Wanneer dit klaar is, wordt er een precisieafdruk gemaakt met de individuele lepel. Deze afdruk wordt gebruikt om het metalen frame te vervaardigen.

Heeft de technicus genoeg informatie, dan kan het frame worden afgemaakt. Zijn er veel ontbrekende tanden en/of kiezen, dan zal er een derde afspraak worden gepland om te kijken hoe hoog het frame moet worden. Het dient namelijk ter vervanging van ontbrekende tanden en/of kiezen en mag daarom niet storend zijn qua hoogte.

Tijdens de laatste afspraak wordt het frame geplaatst. Soms kan dit zonder voorbereiding, soms zal er een tand of kies moeten worden verwijderd. Wij zullen u laten zien hoe een frame ingezet dient te worden en hoe het uitgehaald kan worden. Tijdens het poetsen van uw tanden en kiezen is het nodig om het frame uit te doen, anders kunt u uw tanden en kiezen niet goed poetsen. Het frame dient gereinigd te worden met een zachte handzeep. Tandpasta zal het frame te veel beschadigen.

Heeft u na het plaatsen klachten? Meldt dit altijd. Wanneer u de problemen niet meldt, kunnen wij het niet weten en u niet helpen. We maken een frame voor u, niet voor uw nachtkastje.