Moet ik mijn medicatie melden?

Gepubliceerd op 29 mei 2017 om 17:19

Moet ik medicatie melden, of is dat alleen van belang wanneer er een behandeling moet worden uitgevoerd?

Gebruikt u medicijnen?

Een van de vragen die u door ons gesteld wordt: gebruikt u medicijnen? Wanneer wij niet (goed) op de hoogte zijn van uw medicatiegebruik, kan dat onveilige situaties tot gevolg hebben. Ook het stellen van de juiste diagnose kan daarnaast bemoeilijkt worden. Ondanks dat wij u vragen naar uw medicatiegebruik, blijft het belangrijk dat u het altijd aangeeft wanneer u medicijnen gebruikt, of wanneer u andere medicijnen voorgeschreven heeft gekregen. Het zou kunnen zijn dat in uw ogen medicatie totaal niet relevant voor ons zijn om te weten, toch is het verstandig deze wel te melden.

 

Hoe kan ik melden welke medicijnen ik gebruik?

Nieuwe patiënten krijgen bij aanmelding de medische anamnese toegezonden. Wanneer u al patiënt bent, wordt in principe tijdens iedere controle en voor iedere behandeling gevraagd of u medicijnen gebruikt. Zelf draagt u ook de verantwoordelijkheid om ons juist te informeren. U kunt tijdens de afspraak een overzicht van uw medicatiegebruik meenemen. Deze is bijvoorbeeld bij uw apotheek te verkrijgen. Deze gegevens verwerken wij dan in uw tandheelkundig dossier. U hoeft echt niet bang te zijn dat wij deze gegevens zonder uw medeweten met derden delen.

 

Zijn er risico’s verbonden aan het verzwijgen van medicatie?

Wanneer wij niet op de hoogte zijn van uw medicatiegebruik, kan het gebeuren dat wij medicijnen voorschrijven die niet samengaan met de medicijnen die u al gebruikt. Daarnaast kan het zijn dat de medicatie de behandeling negatief beïnvloedt. Gelukkig komen deze problemen niet vaak voor. Wanneer er wel problemen ontstaan, zijn deze vaak ernstig van aard. Medicijnen kunnen van invloed zijn op de mondgezondheid. Zijn wij hiervan niet op de hoogte, kunnen wij geen aandacht besteden aan de mogelijke consequenties voor uw mondgezondheid.

 

Moet u altijd stoppen met uw medicatie?

In principe hoeft er niet gestopt te worden met het slikken van uw medicatie wanneer u voor controle of behandeling komt. Het kan zijn dat bij bepaalde behandelingen uw wel dient te stoppen met uw medicatie. Dit zal altijd in overleg met uw behandeld arts gaan. Zo kan het zijn dat u uw antistollingsmedicatie dient te stoppen of in dosis te verlagen. Stop nooit op eigen initiatief.